Sunday, December 19, 2010

Sebuah Kisah Buat Insan Bernama SAHABAT...........

video

...special for all my friends...


...ngah aku termenung memikirkan idea untuk mengupdate blog nih...aku tiba2 terfikir sesuatu yang aku rasakan sangat penting untuk aku menulis tentangnya...iaitu tentang SAHABAT...

Yup..!!entri kali ini aku adakan khas buat sahabat2 aku yang sudi menjadik teman pendengar cerita dan masalahku...teman yang sama2 tertawa dgnku...sama2 bersedih dgnku...

Memang tak dinafikan..sesiapa yang nak menjadikan aku sebagai sahabat..mesti akan berfikir 1oo kali untuk melakukannya...coz aku merupakan seorang manusia yang sgt2 pelik...Ada saja yang x kena dgn perangai aku dalam berkawan..tapi itu x bermaksud aku cerewet...maksud aku...bila aku nak berkawan dgn seseorang tuh..aku mesti akan rasa takut..pertama,aku takut aku akan tersalah pilih kawan..kedua,aku selalu rasa bila ada kawan..akan adalah masalah..dan yang paling penting..aku takut aku akan melukakan hati dan perasaan kawan2 aku..

Pasal itulah orang akan berfikir 100 kali utk jadikan aku sahabat...ada banyak lagik sebenarnya perangai2 pelik aku nih...tpi malas aku nak menaip...klu orang yang jenis friendly tak kira org...mmg akan jadikan aku kawan..

Aku pernah banyak kali cuba hidup tanpa kawan...coz kan aku dah cakap...aku rasa bila ada kawan..akan ada masalah yang timbul...Dan bagi insan yang biasa dan lemah seperti aku nih..mmg tak mampu untuk menghadapi semua masalah tuh..

tpi...aku tak pernah berjaya utk hindarkan diri aku dari manusia yang bernama KAWAN...kenapa..??coz aku selalu ada masalah...dari kecik dulu aku suka pendamkan masalah aku dari semua orang termasuk keluarga aku..dan bila aku dah besar skang..aku dah tak mampu nak pendam lagik masalah2 aku...jadik..aku memerlukan insan bernama SAHABAT yg sentiasa membuka telinga utk aku menceritakan masalah2 aku...

aku tahu...bila aku tulis mcm nih..pasti ramai yg tertanya.."kenapa x ceritakan masalah kat keluarga jerk..??"

klu semua nak tahu...mmg aku nak sgt ceritakan masalah aku pada keluarga aku...tpi..bila difikirkan balik..aku rasa MALU...sgt2 malu..!!kenapa..??coz aku dah banyak timbulkan masalah pada keluarga aku..justeru,haruskah aku menambah lagik masalah kepada mereka...???

...pada pendapat aku..hanya org2 yang istimewa sahaja yang mampu bertahan utk berkawan dgn aku..dan mereka inilah yg aku gelarkan sebagai SAHABAT SEJATI....

(^_^)

...ARIGATOU GOZAIMASU...


p/s : buat semua sahabat2 ku...terima kasih kerana sudi mendengar segala luahan dari aku...semoga kalian dirahmati Allah sentiasa...Insya-Allah..



Saturday, December 18, 2010

Kontest Blog Terkemas


nak join..klik sini jerk..




Hehehe...Ketika menziarahi Blog seorang sahabat...Aku terpandang akan tajuk "Kontest Blog Terkemas"...dan aku rasa amat tertarik utk menyertai kontest tersebut..Tapi,bila difikirkan...rasa macam x layak pulak coz blog aku nih bukannya cantik @ kemas pun..hmm...Tapi,bila Ukhti Raudhah kata..."lagik ramai lagik bagus,kasik meriah" ,aku mula rasa tertarik semula untuk menyertai kontest tersebut (walaupun dah dpt agak yg mungkin aku x akan menang kot..)...

...betul jgk tuh..lagik ramai..lagik bagus..jadik aku pun mengadakan entri ini utk memenuhi syarat yg diberikan..sekadar mencuba nasib..manalah tahu kan...

Ini merupakan kali pertama aku masuk kontest...tpi x apalah..coz belum cuba belum tahu..hmm..dan kepada sesiapa yg ingin join kontest nih jgk..Bolehlah join...Tpi hadiah apa tuh..mmg aku tak tahu..Yang aku tahu..hadiahnya merupakan HADIAH MISTERI...

Tpi..sebelum sesaper jerk yang nak join kontest ini..ada beberapa syarat yang perlu ditunaikan dahulu..baru boleh join kontest tersebut...dan syarat-syaratnya adalah seperti berikut.. :



  • korang perlulah menjadik Follower blog Hana dan Fyza.Tak follow pun x per..tpi pastikan korang selalu update ngan blog diorang..okeyh..?!!
  • pastikan korang ada blog..no blog,no contest,and one more thing..No Present..!!
  • Buat satu entri dgn tajuk Kontest Blog Terkemas..amek banner tuh sekali dan pastikan link kan terus ke blog Hana ataupun link entri kontest nih..
  • Bila dah buat,bagi link entri korang dekat ruangan komen Hana..
  • Submit link entri dekat blog Hana jer tau..?!!Bagi senang sikit..
  • Terbuka kpada semua warganegara Malaysia x kira umur ataupun jantina..
  • tag 3 orang blogger..
  • tiga org pemenang jerk yang akan dipilih..klu nak tambah,nanti diorang bagitahu...
  • Disebabkan takut ramai sgt..limit utk join 1000 org sahaja...klu nak tambah..Hana akan bagitahu..okeyh..??!

Lastly..aku akan tag 3 orang blogger yang sgt bertuah...iaitu.. :


blog !sweet pomegranates!

blog Sokhifatul Jundiyatullah Mardhiyah

blog Hami Asraff


p/s : entah apalah nasib aku bila masuk kontest nih...huhuhu... (*_*)

Ikhlas Dari Lubuk Hati Yg Dalam...

Bila dah x ada kerja yg nak dilakukan...aku mengambil keputusan untuk mengupdate blog kesayanganku ini...Yalah,nak chat kat Facebook pun..bknnya ada org yg nak chat...Al-maklumlah..aku bknnya famous mcm Angelina Jolie ker..Johnny Depp ker..hehehe...

Apa2 pun..sementara nak mengupdate blogku ini..se
perti biasa,aku memerhatikan dulu ruang follower di sisi blogku...Tiba2 aku terpandang akan dua org baru yg menjadik follower blog aku..Dan seperti biasa,bila dah ada org follow blog aku..aku akan follow dan menziarahi blog mereka pulak..

Ketika menziarahi blog sahabat2ku ini...mataku terhenti pada tajuk2 yang berkaitan dgn ''cover your aurat campaign"...




...Walaupun aku tak pernah diundang walau sekalipun utk mengikuti kempen nih...tpi,sebagai seorang umat Islam..aku juga turut rasa terpanggil utk mengadakan satu entri yg berkaitan dgn aurat...Yang mana sememangnya menjadi kewajipan bagi setiap umat Islam utk tidak mendedahkannya tidak kira lelaki ataupun perempuan..

Setiap kali aku keluar berjalan ke mana2 sahaja..mmg akan menjadi satu lumrah utk aku melihat gadis2 yg memakai tudung yg bermcm jenis seperti berikut...:


~seksi dlm bertudung~


~nak tayang seluar dalamlah tuh..~


~cium sikit...~


Tak malu ker diorang..??Aku yg melihat pun dah rasa sangat malu...Malu kepada org2 yang bukan Islam...Kita sering mengatakan Islam itu indah..tpi hakikatnya Islam pada mata org yang bukan Islam adalah seperti di atas...Klu org Islam sendiri sanggup buat perkara2 di atas..mcm mana org yang bukan Islam nak memahami apa makna Islam yang sebenar..

...sedarlah sikit...aku merasa sgt malu sebagai seorang umat Islam... aku berasa sgt bersyukur kerana diberi pendidikan agama yg penuh semenjak kecil lagik...Tapi,apa yang membuatkan aku jadik sedih... bila aku terkenangkan nasib mereka2 yg seperti di diatas tuh...sampai bila mereka nak jadik mcm tuh....???

MANA PERGINYA MARUAH MEREKA SEBAGAI UMAT ISLAM...??!!!

Aku cuma seorang insan yg lemah dan tidak berdaya...Tpi aku masih mahu menyelamatkan sahabat2 seagamaku dari terus terpesong dari landasan Islam...Jadik,dgn mengadakan entri ini sahajalah yang mampu aku lakukan...Ketika menulis utk entri ini...aku sentiasa berdoa di dalam hati..

Ya Allah,semoga mereka mendapat cahaya petunjuk dariMu...Sesungguhnya,aku sgt sayangkan mereka sebagai sahabat2 seagamaku...Aku sgt2 tidak mahu mereka terpesong dari landasanMu..Makbulkanlah doaku ini Ya Allah..AMIN YA RABBAL ALAMIN...




p/s : Terima kasih buat sahabat2 bloggerku yang bernama Ukhti Raudhah dan juga Ukhti Nur Tasnim Imtiaz krn dgn menziarahi blog kalian,ianya dpt mengingatkan aku tentang aurat wanita Islam zaman sekarang...

Saturday, December 11, 2010

Pening..??Lumrah ketika belajar...

Sejak bermula cuti sekolah,ada banyak perkara yang sering aku fikirkan...Dan sejak bermula cuti sekolah jugak...aku mula pasang satu minat baru di dalam hobi aku...

....JEPUN...

Aku mula berminat dgn Jepun bila aku selalu tengok abang dan adik2 aku pasang cerita2 Jepun seperti Kamen Rider contohnya...
Pada mulanya,aku ejek diorang coz aku rasa mcm x matang jer bila tgk Kamen Rider...Tapi x berapa ejek sgt coz diorang pun lelaki...Jadik biasalah tuh..Tapi pada suatu hari aku jadik tertarik utk tengok cerita tuh...(apa yg best sangat eh...??)


...Bermula dgn Kamen Rider Decade...


Bila dah tengok rasa seronok pulak...Tiap2 hari aku bkk citer tuh untuk menontonnya...Lepas tuh,abang aku perkenalkan aku dgn lagi satu cerita Jepun pulak...


Sailormoon versi reallah plak...(seksinya..!!auww!!)

Aku mula rasa mcm aku nih kembali ke zaman kanak-kanak...Tapi disebabkan minat punya pasal...aku tengok jugaklah...
Tak puas dengan dua cerita yang mempunyai berapa puluh episod nih...Aku carik cerita lain plak...Abang aku pun memperkenalkan plak dgn lagi satu cerita Kamen Rider...



...Kamen Rider Double...

2 dalam 1...Maksudnya,nampak jer Kamen Rider tuh seorang...Tapi sebenarnya ada dua orang dalam tuh...Itulah sbbnya dia nampak mcm setengah-setengah...

Bila tengok cerita Jepun,aku x faham apa yg dicakapkan...dan bila aku fikirkan...

...baik aku belajar bahasa Jepun supaya senang untuk aku tgk cerita2 jepun..Bila aku belajar..aku mulakan dgn menukarkan lagu ke bahasa jepun..Pada mulanya aku cuma tahu bahasa jepun nih ada HIRAGANA dan KATAKANA...
Tapi secara tiba2 jer aku dapat tahu ada lagi satu bahasa yg digunakan iaitu KANJI...


Alamak..!!Pening aku dibuatnya...Tapi bila aku fikirkan balik..Biasalah,inilah lumrah ketika belajar...Mulanya aku dah malas nak belajar...Tapi,secara tiba2 kakak aku kata yg suatu hari nanti aku akan berhenti belajar bahasa jepun...Itu membuatkan semangat aku naik...aku nak buktikan aku takkan putus asa...Jadik aku pun teruskan belajar bahasa Jepun..

Bagi aku,cerita2 Jepun yg aku tengok tuh bukan sahaja menghiburkan aku..malah turut mengajar aku utk belajar bahasa jepun..dan turut menaikkan semangat aku utk terus belajar bahasa jepun...Dan yg paling penting..skang nih aku dah x rasa macam seorang kanak2 lagik...







p/s : jgn sesekali cepat putus asa di dalam mempelajari sesuatu perkara yg baru..walaupun ianya mungkin sesuatu yg agak sukar,tetapi suatu hari nanti ia mungkin akan menjadi suatu benda yg amat berguna buat kita...

Saturday, October 23, 2010

UkiRaN PeNseL....

Dah lama tak update blog kerana busy sejak kebelakangan nih...Nih nak update pun just nak copy from laman web remaja masjid jer....Dah tak ada banyak masa...

Cerita kali nih pasal ukiran pensel...Bukan semua orang boleh buat macam nih...

..yang nih my favorite picture...











Bukan calang2 orang boleh buat camni tau...!!!



p/s : teringin nak carik org yg buat nih nak mintak tunjuk ajar...


Tuesday, September 7, 2010

Termenung Memikirkan Masa Lampau..??

Tajuk entri macam pelik..Memikirkan masa lampau..??Bukan memikirkan masa depan ker...?
Pelik dari yang lain...Takper......Jangan jadik alien dahlah...Okeyh..Straight to the point...

Kekadang tuh..bila duduk sorang2..Teringat kawan2 dulu...
First sekali,kawan2 di Sekolah Kebangsaan Wan Abdul Samad..


#SKWAS~2003-2004#


Rindu sangat kawan2 kat sini....Tapi bila jumpa ngan diorang...wah...!!Buat "shy-shy cat"gitu...hehehe..
Seterusnya,pameran 'sekolah-sekolah lama' diteruskan dengan Maahad Tahfidz Lorong Alif,Jitra..



#MTALA~2004-2005#




huhuhu...malas nak sebut..(tapi kena jujur)...nakalnya daku ketika itu...!!Walaupun di maahad tahfidz...by the way..tak bertahan lama pun..tengah bulan 6...daku berpindah lagik...Ke Madrasah Darul Ulum Al-Hilmiah...(M.D.U.A.H)...Harap maaf kerana gambarnya sudah tiada berikutan cuaca yang sering berubah-ubah..hahaha..
Di madrasah nih..Boleh bertahan dari 2005-2006...Kerana kesulitan yang dialami...Daku mengisytiharkan perpindahan lagik...huhuhu....



#SRAZ~2007-2008#


Makin meningkat umurku...Semakin banyak kenangan manis and pahit di sekolah..Macam2 peristiwa yang terjadi di sini...>tragedi mistik..hahaha..Tapi dah teringat mak ayah yang bersusah payah...Memaksa mengusahakan jugak diri ini untuk menghabiskan pelajaran di sini...dan setelah penghujung tahun..Diri ini telah tamat belajar untuk sesi tahun 6 di situ...Lantas,membeli borang maktab mahmud dan mengisinya..

Maktab Mahmud Padang Terap...??Itulah keputusan yang diterima..



.......................




Tapi,coz masalah teknikal yang dialami...Aku menyimpangkan diri ini dari dunia Maktab Mahmud...dan mengisi borang di Sekolah Menengah Agama Al-Khairiah...Terlambat dari orang lain...2 minggu...Anyway,masih dapat belajar..Dah kira bersyukur sangatlah..Dan kini,inilah sekolahku...(namun masih ada hati nak pindah lagik lepas nih...)



(*_*") now i'm here..




Semakin banyak sekolah yang didiami..semakin banyak kenalan...faham2lah...



p/s : kenalan tak beerti pakwe or makwe...haram bercouple..I don't like...!!Yang dipinta sekarang hanyalah..Semoga ukhwah diriku dan sahabat2 yang ku kenali..ataupun dikenali berkekalan selamanya...



Good Luck buat sahabat2 ku...
'o'(^_^)'o'














Monday, September 6, 2010

Ramadhan Melambaikan Tangan..Syawal Datang Menerpa..

Sedih bila bulan Ramadhan yang mulia sudah hendak berangkat pergi meninggalkan kita...Walaupun bulan Syawal merupakan hadiah buat umat Islam yang berpuasa,namun keindahan Ramadhan lebih dirasai...

Wah...!!Pendek benar mukaddimah yang aku berikan....(^_^)

Entri kali nih hanya ingin menceritakan tentang bulan Syawal...Seperti yang kita sering lihat,setiap kali Syawal bakal menjelang..Pasti umat Islam akan berkerumun di pasaraya-pasaraya yang menjual baju,kain...dan seumpamanya...


~dah siap beli baju,possing pulak..~




Tuh saja untuk setengah orang yang kaya ataupun tak pernah sibuk untuk menghabiskan masa di pasaraya...(maybe)..Bagi sesetengah orang yang lain pulak ...Bila bulan Syawal bakal menjelang..Banyak perkara yang perlu difikirkan...

~ketupat tak siap lagik..~

~baju raya tak beli lagik..~



Bulan Ramadhan,bila suruh solat tarawih lari....Yang solat pun kadang2 tuh coz 'moreh' jer lebih...Kadang2,yang solat tarawih pun masih ada yang tak khusyuk..Handset di poket berbunyi terus angkat walaupun tengah solat..




Tapi bila orang datang umah mintak derma...Terus kunci pintu dan sembunyi bawah katil sambil peluk dompet...

Tu semua perangai manusia zaman sekarang...


p/s : Saja nak menceritakan tentang bulan Syawal bila dah nak masuk bulan Syawal nih...Kepada semua umat Islam di seluruh dunia..Salam Aidilfitri dari aku...nak tanya apa2..boleh tanya di formspring aku...


(^0^)

Wednesday, August 11, 2010

أرحب بك مرة أخرى يا صديقي ، رمضان...!!!

Ramadhan datang lagi...Setahun cuma sekali seperti yang kita tahu...Sebab utama yang paling aku suka bulan Ramadhan ialah MALAM LAILATUL QADAR...

Berdasarkan pengalaman aku sewaktu menuntut di madrasah dulu..malam lailatul qadar merupakan malam yang terbaik di antara seribu malam...Merupakan malam yang penuh berkat..Tak semua orang dapat menikmati malam lailatul qadar nih..
Nak mencari malam nih di antara 10 malam terakhir bukannya mudah..Hanya orang-orang tertentu saja yang boleh mendapatkannya..
Ketika bulan puasa ini jugak...Pelbagai amalan boleh dilakukan untuk menambahkan amalan kita yang kurang...Sebagai hamba Allah yang kerdil lagi hina..marilah sama-sama kita menghayati dan menginsafi puasa pada tahun ini dengan penuh tawaduk...Beramallah seperti kita akan mati pada esok hari..

Saturday, July 17, 2010

Cerpen : Maafkanku wahai guru..

Farisha merenung kalung yang berada di dalam genggamannya.Dibelek-beleknya kalung itu dengan penuh teliti.Lantas,satu peristiwa hitam yang pernah terjadi menusuk ke kalbu ingatannya.Peristiwa hitam yang tidak pernah diundang dan tidak pernah disangka akan berlaku di dalam hidupnya...

"Farisha! Kalau awak rasa awak tak nak belajar,jangan datang ke sekolah lain kali! Apa gunanya awak datang ke sekolah kalau awak asyik tidur 24 jam?!"Jeritan Cikgu Farizatul menyebabkan Farisha tersentak dan terjaga dari mimpi indahnya.Farisha yang berasa sangat malu lantas membalas kembali kata-kata gurunya itu."Ikut suka hati sayalah nak buat apapun!Saya tidur dalam kelas pun,saya masih pandai.Buktinya,saya masih boleh belajar di dalam kelas pelajar paling pandai !".Cikgu Farizatul yang berasa terkejut dan geram mendengar apa yang diucapkan Farisha lantas mendendanya berdiri di luar kelas sambil membongkokkan badannya.Denda yang diberi kepada Farisha menyebabkan pelajar kelas tingkatan 2 Mawar ketawa.Farisha berasa sangat malu dan geram.Lantas,dia menyimpan perasaan dendam terhadap Cikgu Farizatul...

Lamunan Farisha terhenti seketika apabila ibunya,Mak Som,memanggilnya dan menyuruh dia membantu abangnya mengecat pintu pagar.Farisha bingkas bangun dari tempat duduknya dan memegang tin cat yang sememangnya berada di sebelahnya dari awal lagi.Direnungnya pula tin cat yang berwarna putih itu.Hatinya mula berasa sayu.

(Nanti plaklah sambung.. Dah tak larat nak tulis banyak-banyak..)

Saturday, July 10, 2010

WaNiTa...


Ramai yang bersetuju bahawa wanita merupakan perhiasan dunia..Namun begitu,dengarlah wahai wanita..Tidak semua wanita adalah perhiasan dunia...
Jika kesemua wanita di dunia ini adalah wanita solehah..Alangkah indahnya dunia ini..Namun begitu,keadaan seperti yang diimpikan tidak akan pernah terjadi..Kerana insan yang bernama wanita sekarang adalah insan yang mudah terpedaya dengan tipuan dunia..Insan yang bernama wanita sekarang adalah insan yang mudah terpedaya dengan hawa nafsu..Tidak ada walau sedikitpun rasa untuk menjadi seperti Aisyah Humaira'..Ataupun Siti Khodiejah..Sudah terpadam perasaan malu di dalam diri mereka..Sedarlah wahai wanita.."Jadilah seperti buah epal..Yang sentiasa ingin berada di puncak pokok yang tinggi..Bukannya buah epal yang mudah menjatuhkan dirinya tunduk ke atas tanah..Dan dibiarkan dirinya disentuh dan dirasa sesuka hati oleh orang yang tidak dikenali.."