Sunday, December 19, 2010

Sebuah Kisah Buat Insan Bernama SAHABAT...........

video

...special for all my friends...


...ngah aku termenung memikirkan idea untuk mengupdate blog nih...aku tiba2 terfikir sesuatu yang aku rasakan sangat penting untuk aku menulis tentangnya...iaitu tentang SAHABAT...

Yup..!!entri kali ini aku adakan khas buat sahabat2 aku yang sudi menjadik teman pendengar cerita dan masalahku...teman yang sama2 tertawa dgnku...sama2 bersedih dgnku...

Memang tak dinafikan..sesiapa yang nak menjadikan aku sebagai sahabat..mesti akan berfikir 1oo kali untuk melakukannya...coz aku merupakan seorang manusia yang sgt2 pelik...Ada saja yang x kena dgn perangai aku dalam berkawan..tapi itu x bermaksud aku cerewet...maksud aku...bila aku nak berkawan dgn seseorang tuh..aku mesti akan rasa takut..pertama,aku takut aku akan tersalah pilih kawan..kedua,aku selalu rasa bila ada kawan..akan adalah masalah..dan yang paling penting..aku takut aku akan melukakan hati dan perasaan kawan2 aku..

Pasal itulah orang akan berfikir 100 kali utk jadikan aku sahabat...ada banyak lagik sebenarnya perangai2 pelik aku nih...tpi malas aku nak menaip...klu orang yang jenis friendly tak kira org...mmg akan jadikan aku kawan..

Aku pernah banyak kali cuba hidup tanpa kawan...coz kan aku dah cakap...aku rasa bila ada kawan..akan ada masalah yang timbul...Dan bagi insan yang biasa dan lemah seperti aku nih..mmg tak mampu untuk menghadapi semua masalah tuh..

tpi...aku tak pernah berjaya utk hindarkan diri aku dari manusia yang bernama KAWAN...kenapa..??coz aku selalu ada masalah...dari kecik dulu aku suka pendamkan masalah aku dari semua orang termasuk keluarga aku..dan bila aku dah besar skang..aku dah tak mampu nak pendam lagik masalah2 aku...jadik..aku memerlukan insan bernama SAHABAT yg sentiasa membuka telinga utk aku menceritakan masalah2 aku...

aku tahu...bila aku tulis mcm nih..pasti ramai yg tertanya.."kenapa x ceritakan masalah kat keluarga jerk..??"

klu semua nak tahu...mmg aku nak sgt ceritakan masalah aku pada keluarga aku...tpi..bila difikirkan balik..aku rasa MALU...sgt2 malu..!!kenapa..??coz aku dah banyak timbulkan masalah pada keluarga aku..justeru,haruskah aku menambah lagik masalah kepada mereka...???

...pada pendapat aku..hanya org2 yang istimewa sahaja yang mampu bertahan utk berkawan dgn aku..dan mereka inilah yg aku gelarkan sebagai SAHABAT SEJATI....

(^_^)

...ARIGATOU GOZAIMASU...


p/s : buat semua sahabat2 ku...terima kasih kerana sudi mendengar segala luahan dari aku...semoga kalian dirahmati Allah sentiasa...Insya-Allah..



Saturday, December 18, 2010

Kontest Blog Terkemas


nak join..klik sini jerk..




Hehehe...Ketika menziarahi Blog seorang sahabat...Aku terpandang akan tajuk "Kontest Blog Terkemas"...dan aku rasa amat tertarik utk menyertai kontest tersebut..Tapi,bila difikirkan...rasa macam x layak pulak coz blog aku nih bukannya cantik @ kemas pun..hmm...Tapi,bila Ukhti Raudhah kata..."lagik ramai lagik bagus,kasik meriah" ,aku mula rasa tertarik semula untuk menyertai kontest tersebut (walaupun dah dpt agak yg mungkin aku x akan menang kot..)...

...betul jgk tuh..lagik ramai..lagik bagus..jadik aku pun mengadakan entri ini utk memenuhi syarat yg diberikan..sekadar mencuba nasib..manalah tahu kan...

Ini merupakan kali pertama aku masuk kontest...tpi x apalah..coz belum cuba belum tahu..hmm..dan kepada sesiapa yg ingin join kontest nih jgk..Bolehlah join...Tpi hadiah apa tuh..mmg aku tak tahu..Yang aku tahu..hadiahnya merupakan HADIAH MISTERI...

Tpi..sebelum sesaper jerk yang nak join kontest ini..ada beberapa syarat yang perlu ditunaikan dahulu..baru boleh join kontest tersebut...dan syarat-syaratnya adalah seperti berikut.. :



  • korang perlulah menjadik Follower blog Hana dan Fyza.Tak follow pun x per..tpi pastikan korang selalu update ngan blog diorang..okeyh..?!!
  • pastikan korang ada blog..no blog,no contest,and one more thing..No Present..!!
  • Buat satu entri dgn tajuk Kontest Blog Terkemas..amek banner tuh sekali dan pastikan link kan terus ke blog Hana ataupun link entri kontest nih..
  • Bila dah buat,bagi link entri korang dekat ruangan komen Hana..
  • Submit link entri dekat blog Hana jer tau..?!!Bagi senang sikit..
  • Terbuka kpada semua warganegara Malaysia x kira umur ataupun jantina..
  • tag 3 orang blogger..
  • tiga org pemenang jerk yang akan dipilih..klu nak tambah,nanti diorang bagitahu...
  • Disebabkan takut ramai sgt..limit utk join 1000 org sahaja...klu nak tambah..Hana akan bagitahu..okeyh..??!

Lastly..aku akan tag 3 orang blogger yang sgt bertuah...iaitu.. :


blog !sweet pomegranates!

blog Sokhifatul Jundiyatullah Mardhiyah

blog Hami Asraff


p/s : entah apalah nasib aku bila masuk kontest nih...huhuhu... (*_*)

Ikhlas Dari Lubuk Hati Yg Dalam...

Bila dah x ada kerja yg nak dilakukan...aku mengambil keputusan untuk mengupdate blog kesayanganku ini...Yalah,nak chat kat Facebook pun..bknnya ada org yg nak chat...Al-maklumlah..aku bknnya famous mcm Angelina Jolie ker..Johnny Depp ker..hehehe...

Apa2 pun..sementara nak mengupdate blogku ini..se
perti biasa,aku memerhatikan dulu ruang follower di sisi blogku...Tiba2 aku terpandang akan dua org baru yg menjadik follower blog aku..Dan seperti biasa,bila dah ada org follow blog aku..aku akan follow dan menziarahi blog mereka pulak..

Ketika menziarahi blog sahabat2ku ini...mataku terhenti pada tajuk2 yang berkaitan dgn ''cover your aurat campaign"...




...Walaupun aku tak pernah diundang walau sekalipun utk mengikuti kempen nih...tpi,sebagai seorang umat Islam..aku juga turut rasa terpanggil utk mengadakan satu entri yg berkaitan dgn aurat...Yang mana sememangnya menjadi kewajipan bagi setiap umat Islam utk tidak mendedahkannya tidak kira lelaki ataupun perempuan..

Setiap kali aku keluar berjalan ke mana2 sahaja..mmg akan menjadi satu lumrah utk aku melihat gadis2 yg memakai tudung yg bermcm jenis seperti berikut...:


~seksi dlm bertudung~


~nak tayang seluar dalamlah tuh..~


~cium sikit...~


Tak malu ker diorang..??Aku yg melihat pun dah rasa sangat malu...Malu kepada org2 yang bukan Islam...Kita sering mengatakan Islam itu indah..tpi hakikatnya Islam pada mata org yang bukan Islam adalah seperti di atas...Klu org Islam sendiri sanggup buat perkara2 di atas..mcm mana org yang bukan Islam nak memahami apa makna Islam yang sebenar..

...sedarlah sikit...aku merasa sgt malu sebagai seorang umat Islam... aku berasa sgt bersyukur kerana diberi pendidikan agama yg penuh semenjak kecil lagik...Tapi,apa yang membuatkan aku jadik sedih... bila aku terkenangkan nasib mereka2 yg seperti di diatas tuh...sampai bila mereka nak jadik mcm tuh....???

MANA PERGINYA MARUAH MEREKA SEBAGAI UMAT ISLAM...??!!!

Aku cuma seorang insan yg lemah dan tidak berdaya...Tpi aku masih mahu menyelamatkan sahabat2 seagamaku dari terus terpesong dari landasan Islam...Jadik,dgn mengadakan entri ini sahajalah yang mampu aku lakukan...Ketika menulis utk entri ini...aku sentiasa berdoa di dalam hati..

Ya Allah,semoga mereka mendapat cahaya petunjuk dariMu...Sesungguhnya,aku sgt sayangkan mereka sebagai sahabat2 seagamaku...Aku sgt2 tidak mahu mereka terpesong dari landasanMu..Makbulkanlah doaku ini Ya Allah..AMIN YA RABBAL ALAMIN...




p/s : Terima kasih buat sahabat2 bloggerku yang bernama Ukhti Raudhah dan juga Ukhti Nur Tasnim Imtiaz krn dgn menziarahi blog kalian,ianya dpt mengingatkan aku tentang aurat wanita Islam zaman sekarang...

Saturday, December 11, 2010

Pening..??Lumrah ketika belajar...

Sejak bermula cuti sekolah,ada banyak perkara yang sering aku fikirkan...Dan sejak bermula cuti sekolah jugak...aku mula pasang satu minat baru di dalam hobi aku...

....JEPUN...

Aku mula berminat dgn Jepun bila aku selalu tengok abang dan adik2 aku pasang cerita2 Jepun seperti Kamen Rider contohnya...
Pada mulanya,aku ejek diorang coz aku rasa mcm x matang jer bila tgk Kamen Rider...Tapi x berapa ejek sgt coz diorang pun lelaki...Jadik biasalah tuh..Tapi pada suatu hari aku jadik tertarik utk tengok cerita tuh...(apa yg best sangat eh...??)


...Bermula dgn Kamen Rider Decade...


Bila dah tengok rasa seronok pulak...Tiap2 hari aku bkk citer tuh untuk menontonnya...Lepas tuh,abang aku perkenalkan aku dgn lagi satu cerita Jepun pulak...


Sailormoon versi reallah plak...(seksinya..!!auww!!)

Aku mula rasa mcm aku nih kembali ke zaman kanak-kanak...Tapi disebabkan minat punya pasal...aku tengok jugaklah...
Tak puas dengan dua cerita yang mempunyai berapa puluh episod nih...Aku carik cerita lain plak...Abang aku pun memperkenalkan plak dgn lagi satu cerita Kamen Rider...



...Kamen Rider Double...

2 dalam 1...Maksudnya,nampak jer Kamen Rider tuh seorang...Tapi sebenarnya ada dua orang dalam tuh...Itulah sbbnya dia nampak mcm setengah-setengah...

Bila tengok cerita Jepun,aku x faham apa yg dicakapkan...dan bila aku fikirkan...

...baik aku belajar bahasa Jepun supaya senang untuk aku tgk cerita2 jepun..Bila aku belajar..aku mulakan dgn menukarkan lagu ke bahasa jepun..Pada mulanya aku cuma tahu bahasa jepun nih ada HIRAGANA dan KATAKANA...
Tapi secara tiba2 jer aku dapat tahu ada lagi satu bahasa yg digunakan iaitu KANJI...


Alamak..!!Pening aku dibuatnya...Tapi bila aku fikirkan balik..Biasalah,inilah lumrah ketika belajar...Mulanya aku dah malas nak belajar...Tapi,secara tiba2 kakak aku kata yg suatu hari nanti aku akan berhenti belajar bahasa jepun...Itu membuatkan semangat aku naik...aku nak buktikan aku takkan putus asa...Jadik aku pun teruskan belajar bahasa Jepun..

Bagi aku,cerita2 Jepun yg aku tengok tuh bukan sahaja menghiburkan aku..malah turut mengajar aku utk belajar bahasa jepun..dan turut menaikkan semangat aku utk terus belajar bahasa jepun...Dan yg paling penting..skang nih aku dah x rasa macam seorang kanak2 lagik...







p/s : jgn sesekali cepat putus asa di dalam mempelajari sesuatu perkara yg baru..walaupun ianya mungkin sesuatu yg agak sukar,tetapi suatu hari nanti ia mungkin akan menjadi suatu benda yg amat berguna buat kita...